Shkreli Resort

Ofrohet shërbim
Hotel dhe restorant

Vendodhja
Shko te harta

Afër
Parku Kombëtar i Qafështamës, Krujë

Transporti

Hyrja vetëm me automjet privat, kthesa 200m para qafës, ku ndalet rruga e asfaltuar; rrugë skenike, me shumë erë, e asfaltuar deri në vendpushim për të lejuar hyrjen për të gjitha llojet e automjeteve.

Akomodimi

31 dhoma dhe dhoma të tjera në ndërtim, nga 60 euro në natë.

Çfarë mund të bësh

Ecje në natyrë, vizita, ngjarje makine në rrugë malore, luajtje me bore, ekskursione në qytetin e Krujës ose në liqenin e afërt të Bovillës.

Informacion

Shkreli Resort gjendet në një kodër pranë Qafës së Shtamës dhe përfshin një hotel malor dhe një kompleks restoranti. Prona prej 2 hektarësh, që i takon resortit, ndodhet në kufirin midis qarkut të Krujës dhe qarkut të Dibrës, në zemër të Parkut Kombëtar të Qafë Shtamës. Resorti është 45 minuta nga Kruja përmes rrugëve me kthesa, por tepër piktoreske, në lartësinë 1300 metra. Pak përpara mbërritjes së qafës, ana tjetër e së cilës lidhet me Burrelin dhe Dibrën me një rrugë tjetër, tabela të çon drejt hyrjes për në ambientet e resortit dhe hapësirën e parkimit.

Parku Kombëtar, në zemër të të cilit ndodhet Shkreli Resort, u krijua në vitin 1996 dhe përmban pyje me pisha dhe ahe, disa liqene të vegjël dhe burime të mëdha uji, të cilat e bëjnë atë një zonë të njohur çlodhëse. Burimi i famshëm i ujit Qafështama i Nënës Mbretëreshë gjendet përgjatë rrugës për në resort. Sipas legjendës, Familja Mbretërore Shqiptare porosiste ujë për të pirë nga ky burim çdo ditë, pasi në vitin 1932 një laborator në Vjenë kishte konstatuar se uji i Qafështamës ishte uji më i mirë në vend. Pra, para se të shpallej zyrtarisht park kombëtar, Qafështama ishte i njohur për ujin e pastër dhe ajrin që thith aty. Edhe kur Mbretëresha e Shqipërisë, Geraldina, kalonte pushimet e saj këtu në fund të viteve 1930, nuk është për t’u habitur që gjatë epokës komuniste u krijua një sanatorium alpin në vendndodhjen e vendpushimit të sotëm, ku dikur mund të akomodoheshin 250 vizitorë.

Modernizimi dhe ringjallja e kampit, siç dihet, është bërë falë z. Kujtim Shkrelit, i cili është pronari i shumicës së resortit dhe iniciatori i projektit të rindërtimit. Me ndihmën e një granti qeveritar, në vitin 2018 u bënë rinovime për të krijuar një kompleks ndërtesash të ndara, përkatësisht me 15 dhe 16 dhoma, pra 31 dhoma gjithsej për vizitorët, ndërkohë që pritet përfundimi i një ndërtese të tretë në të ardhmen. Strukturat janë frymëzuar nga shtëpitë tradicionale të fortifikuara me gurë dhe janë projektuar nga një arkitekt italian.

Në një ndërtesë tjetër të ndarë, më afër parkut të makinave dhe zonës së vogël të sheshit të lojërave, gjendet restoranti i Shkreli Resort. Ndërsa në mjediset e resortit nuk kultivohen artikuj ushqimorë, dhe sigurisht jo mjaftueshëm për të përmbushur kërkesat e restorantit, strukturat drejtuese, të udhëhequr nga djali i Kujtimit, Lumtori, i cili është menaxheri i përgjithshëm i resortit, kanë gjetur një zgjidhje. Ai iu është drejtuar fshatrave në të dy anët e qafës dhe ka kontraktuar vendasit si furnitorë për çdo produkt, që nga pemët dhe perimet e freskëta, të cilat kryesisht vijnë nga fshati Cudhi dhe nga Kruja, kurse mishi i viçit dhe i kecit, qumështi dhe produktet e qumështit vijnë kryesisht nga kullotat verore të Burrelit (njëra nga anët e qafës). Për shkak të kontratave të bëra, fshatarët kanë mundësi të mjaftueshme për të planifikuar dhe kultivuar produktet ushqimore të nevojshme për sezonin e ardhshëm, ndërsa kanë gjithashtu një blerës të sigurt për mallrat e tyre. Nga ana tjetër, restoranti mund të ofrojë për mysafirët e tij pjata me material të parë nga kjo zonë dhe me cilësi të kontrolluar.

Një rrip toke në afërsi të hyrjes me përmasa rreth tre me pesë metra është mbjellë me domate, kastravecë, qepë pranvere, marule dhe specat. Për më tepër, në vitin 2018, janë mbjellë edhe disa pemë frutore përgjatë shtegut të mollëve. Megjithatë, edhe pa përpjekje të njeriut, natyra ofron frytet e saj në këtë pronë.
Gjatë një shëtitjeje, pas ndërtesës së fundit të kompleksit, mund të gjesh luleshtrydhe, mjedra, manaferra dhe fruta të tjera në një copë toke pylli. Kohët e fundit, nëpër ambientet përreth gjen edhe disa pula, ndërsa poshtë kodrës me manaferra, vizitorët mund të shikojnë në koshere mjaltin e prodhuar, aktivitet i cili është “hobi” për Kujtimin. Kolonitë e bletëve prodhojnë mjaltë aromatik të bollshëm dhe cilësor. Kur bëhet fjalë për aktivitetet, objektivi i deklaruar i Lumtor Shkrelit është të ofrojë të gjitha llojet e sporteve dhe të aktiviteteve malore në resortin e tij.

Zona është e përkryer për shëtitje dhe adhuruesit e natyrës të interesuar për faunën lokale do të kënaqen kur të mësojnë se pyjet e parkut kombëtar ofrojnë habitat për arinjtë kafë, dhelprat, ujqërit dhe speciet e ndryshme të zogjve. Stafi i resortit mund të organizojë turne me biçikleta dhe fuoristradë, biçikleta malore, ndërsa në dimër vizitorët mund të luajnë me topa të vërtetë prej bore, mes bardhësisë së dimrit. Fushat dhe rrjetat për volejboll dhe futboll janë në dispozicion për grupe miqsh që kërkojnë aktivitete të tilla. Për vizitorët që preferojnë kohë më pak aktive dhe më relaksuese, ka plane për të shndërruar dy katet mbi restorant në objekte saune dhe SPA-je, duke modernizuar në mënyrë efektive hotelin në një vendpushim me 5 yje.

Ndërsa nuk është ende e qartë se në cilin drejtim do të zhvillohet biznesi, për shkak të përpjekjeve si për krijimin e një resorti luksoz, ashtu edhe për krijimin e një baze komode të shtëpive në natyrë, me kampingun si aktivitetin më të ri të ofruar, do të jetë interesante të shihet se ku do të pozicionohet përfundimisht Shkreli Resort. Pa dyshim që biznesi është i bekuar me një vendndodhje të tillë të pakrahasueshme, duke iu ofruar vizitorëve një oaz malor të rrethuar me gjelbërim. Aktualisht, me etiketën e agroturizmit bashkëngjitur resortit, duket se ai po përpiqet t’u përshtatet nevojave të një game të gjerë klientësh dhe të kënaqë pritshmëritë e tyre.

Read More